Varför klöser katten

Varför river och klöser katten på möblerna? Katter river på möbler av olika orsaker. De gör det t ex för att vässa sina framklor, för att få loss gamla utslitna klodelar - de s.k. skidorna.

Katt klöser på klösträd
De gör det även för att sträcka på och öva den in- och utdragande klomekanismen och för att doftmarkera. Doftkörtlarna på undersidan av kattens framtassar gör att den sätter sin personliga märkning på en möbel när dessa gnuggas mot denna. Det är förklaringen till att det oftast är ägarens favoritmöbel som blir mest illa åtgången. Katten svarar på ägarens personliga doft genom sin egen doftmarkering.

En klöstunna för katten
För att undvika att katten förstör alla möbler och kanske även tapeter så kan man till exempel köpa ett klösträd, klösmöbel eller en klöstunna. En klöstunna är en perfekt plats för katten att klösa på eller bara ha en egen plats att mysa på. Klöstunnor brukar ha flera våningar och vara klädda i plyschtyg samt en klösyta som är klädd i något klösvänligt material, som till exempel sisaltyg.

Klösträd till katten
Har man inget klösträd eller annat för katten att klösa och sträcka ut sig på blir det ofta en soffa, en klädd stol eller tapet. En del klösträd är väldigt stora. Det finns även enklare modeller om man har litet utrymme och inte har plats för ett stort klösträd. Man får tänka över vad som passar bäst för just din katt/katter. När det gäller material så ska man försöka likna det material som katten normalt klöser på. Placera inte ett klösträd/klösbräda/klöstunna i direkt anslutning till dina möbler. Katten kanske klöser och hoppar på båda sakerna då.