Kattförsäkring - försäkra din katt

Kattförsäkringar är väldigt viktiga för kattägare eftersom dessa försäkringar kan hjälpa till med kostnader för veterinärvård när det behövs samt ge dig ekonomisk ersättning om katten dör i förtid. Kattförsäkringar består i regel av både livförsäkringar samt veterinärvårdsförsäkringar. Du kan med hjälp av en kattförsäkring få hjälp både om katten skadas i en olycka samt om katten drabbas av en sjukdom.

Bra att veta om kattförsäkringar

Man kan räkna med högre ersättningsbelopp för både livförsäkringen och veterinärvård när katten är yngre, sedan sjunker dessa i regel när katten blir äldre. Dock kan denna nedtrappning variera lite beroende på vilket försäkringsbolag man valt. Vissa sjukdomar och andra tillstånd kan vara undantagna från försäkringen. Detta framgår i så fall i försäkringens villkor, så det är viktigt att läsa igenom dessa ordentligt, framför allt om det finns risk för att katten har något hälsotillstånd som kan vara undantaget.

Precis som för många andra försäkringar finns det en självrisk på kattförsäkringen, den kan vara antingen fast eller rörlig, beroende på försäkringsbolaget, och betalas av dig själv innan du kan få ersättning via kattförsäkringen. I förhållande till många andra försäkringar kan självrisken på kattförsäkringen anses vara rätt hög, då den kan motsvara mellan 20 och 25 procent av de ersättningsbara kostnaderna vid varje skada eller sjukdomsfall. Detta betyder att för vissa mindre ingrepp kan självrisken faktiskt vara så hög att det inte ens lönar sig att utnyttja kattförsäkringen, något som är bra att ha med i beräkningarna innan man tecknar en kattförsäkring.

Detta betyder dock absolut inte at man bör strunta i att teckna en kattförsäkring, för så är det inte. För de flesta kattägare är kattförsäkringen ett absolut måste. I värsta fall kan man annars tvingas avliva katten bara för att ens veterinärvårdskostnader blir allt för höga, vilket förstås vore en absolut tragedi för en kattägare.